Kunstmuseum aan zee Collecties van
de Vlaamse Gemeenschap
en
Stad Oostende

News

Aflevering 6: Mu.ZEE brengt kunst naar buiten en dat doet ze via haar iconische glazen gevel met ….Bert Huyghe!

Mu.ZEE was een tijdlang gesloten voor het publiek omwille van de coronamaatregelen. We waren en zijn nog steeds online zeer actief. We vonden het belangrijk om tijdens de lockdown aanwezig te zijn in onze buurt in Oostende. Mu.ZEE gaf graag een teken van leven via de fantastische modernistische gevel van Gaston Eysselinck: het museum wou de buurtbewoners en passanten iets vertellen over het museum en hen tegelijkertijd naar de online activiteiten leiden. We nodigden daarom wekelijks een artiest uit om een raampartij in te nemen met een uitwisbare tekening die iets kan vertellen over Mu.ZEE, de activiteiten rond #MuseumAtHome tijdens de lockdown, de museumcollectie… sinds 19 mei mochten we eindelijk de museumdeuren weer openen, maar we laten het project nog even doorlopen met voor straks Jill Vandorpe en Frieke Verlé. Deze week was Bert Huyghe onze gast! 

Het archetype van kunst in huis is voor Bert Huyghe het schilderij uit de woonkamer van ‘The Simpsons’. Al decennialang hangt in één van de beroemdste animatiereeksen een zeezicht met boot boven de zitbank. Meestal scheef aan een eenvoudig nageltje, maar wel prominent aanwezig in de huiselijke context. Nu we tijdens de lockdown allemaal thuis zaten met niets meer dan onze eigen schilderijen en foto’s, werd onze beleving van kunst plots erg gereduceerd. Door zijn enorme fascinatie voor ‘The Simpsons’ maakte Bert Huyghe al eerder een reeks schilderijen gebaseerd op de landschappen uit de reeks. Na de uitnodiging van Mu.ZEE om een raamtekening te maken, realiseerde hij zich al snel dat het bootje de ideale referentie vormt voor de periode waarin Mu.ZEE – hét kunstmuseum aan zee – tijdelijk geen bezoekers meer kon ontvangen en de eigen collectie nog enkel digitaal kon ontsluiten. “En bovenal”, zegt de kunstenaar, “is het grappig.” 

 

Reeds te zien op de gevel: Camille Paycha, Korneel Detailleur, Victor Van Wassenhove & Nani Essi, Windy Corteel, Bert Huyghe.
Wordt verwacht: Jill Vandorpe: vanaf vrijdag 22 mei, Frieke Verlé: vanaf vrijdag 29 mei 

Foto's : Steven Decroos

 Overview news >>