Kunstmuseum aan zee Collecties van
de Vlaamse Gemeenschap
en
Stad Oostende

News

#museumathome Aflevering 7 : Mu.ZEE brengt kunst naar buiten

#museumathome
Aflevering 7 : Mu.ZEE brengt kunst naar buiten en dat doet ze via haar iconischeglazen gevel met …. Jill Vandorpe

Mu.ZEE was een tijdlang gesloten voor het publiek omwille van de coronamaatregelen. We waren en zijn nog steeds online zeer actief. We vonden het belangrijk om tijdens de lockdown aanwezig te zijn in onze buurt in Oostende. Mu.ZEE gaf graag een teken van leven via de fantastische modernistische gevel van Gaston Eysselinck: het museum wou de buurtbewoners en passanten iets vertellen over het museum en hen tegelijkertijd naar de online activiteiten leiden. We nodigden daarom wekelijks een artiest uit om een raampartij in te nemen met een uitwisbare tekening die iets kan vertellen over Mu.ZEE, de activiteiten rond #MuseumAtHome tijdens de lockdown, de museumcollectie… sinds 19 mei mochten we eindelijk de museumdeuren weer openen, maar we laten het project nog even doorlopen. Deze week was Jill Vandorpe onze gast!


Mijn plan is om het werk 'L'art de voir, Les choses' van Jan Vercruysse als uitgangspunt te gebruiken. Hij was jaren terug mijn scriptiebegeleider en zijn 'Portretten van een kunstenaar' heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van mijn werk. De titel van deze reeks vind ik heel toepasselijk nu in deze tijd en binnen het concept van jullie raamtekeningen. Het werk speelt ook in op het feit dat kunst gemaakt wordt binnen en met de kunst die al bestaat. Zo krijg je dus een 'collage' van titel, commentaar en voorbeelden (zie ook de initialen e.g.) die allerlei verwijzingen bevatten. Ik was van plan de compositie en tekst van het werk te kopiëren maar de beelden binnen de ansichtkaarten zelf in te vullen (met toch nog een verwijzing naar het origineel). Ook de initialen van Jan Vercruysse en de mijne zijn inwisselbaar dus dat zou ik als laatste detail er aan toevoegen.


Reeds te zien op de gevel: Camille Paycha, Korneel Detailleur, Victor Van Wassenhove & Nani Essi, Windy Corteel, Bert Huyghe, Jill Vandorpe. Frieke Verlé: vanaf vrijdag 29 meiOverview news >>