Kunstmuseum aan zee Collecties van
de Vlaamse Gemeenschap
en
Stad Oostende

In the spotlight

#museumathome : de gevel van Mu.ZEE

Aflevering 8 : Mu.ZEE brengt kunst naar buiten en dat doet ze via haar iconischeglazen gevel met …. Frieke Verlé

Mu.ZEE was een tijdlang gesloten voor het publiek omwille van de coronamaatregelen. We waren en zijn nog steeds online zeer actief. We vonden het belangrijk om tijdens de lockdown aanwezig te zijn in onze buurt in Oostende. Mu.ZEE gaf graag een teken van leven via de fantastische modernistische gevel van Gaston Eysselinck: het museum wou de buurtbewoners en passanten iets vertellen over het museum en hen tegelijkertijd naar de online activiteiten leiden. We nodigden daarom wekelijks een artiest uit om een raampartij in te nemen met een uitwisbare tekening die iets kan vertellen over Mu.ZEE, de activiteiten rond #MuseumAtHome tijdens de lockdown, de museumcollectie… sinds 19 mei mochten we eindelijk de museumdeuren weer openen, maar we lieten het project nog even doorlopen. Onlangs was Frieke Verlé onze gast, die met haar tekening de reeks heeft afgesloten. Het verhaal is rond – het is nu aan de bezoeker om het te ontdekken!

De Brugse illustrator Frieke Verlé is werkzaam bij de kunstenpraktijk de Batterie. Zij gaat graag ten rade bij de oude meesters en experimenteert vaak op verschillende ondergronden. De vraag om op glas te werken was dan ook op haar lijf geschreven. Een opvallende in kobaltblauw uitgevoerde tekening nodigt de bezoeker uit om langs de kunstwerken uit de museumcollectie te wandelen. Ensor, Spilliaert, Permeke…subtiele gebaren en connectie met kunst. Word je aangeraakt of geraakt door kunst?

Wie is te zien op de Mu.ZEE-gevel? Camille Paycha, Korneel Detailleur, Victor Van Wassenhove & Nani Essi, Windy Corteel, Bert Huyghe, Jill Vandorpe, Frieke Verlé

Foto’s : Steven Decroos